Jest sobota, kiedy piszę ten post. Weekend, więcej wolnego czasu sprzyja kulinarnym eksperymentom. Postanowiłam po raz pierwszy przygotować legendarne apulijskie panzerotti. Są to rogale z ciasta drożdżowego, faszerowane sosem pomidorowym i mozzarellą, smażone w głębokim oleju. Wiem, że nie-fit, nie-wege, nie-instagramowe, ale są po prostu pyszne!
Panzerotti – wstęp
Przygotowanie ich zajmie Ci trochę czasu, ponieważ potrzeba kilka godzin na wyrośnięcie ciasta, ale wykonanie jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. Idealne na weekendowe spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Właśnie wtedy najczęściej Włosi przygotowują panzerotti. Gromadzą się w kilka, kilkanaście osób, i pomiędzy żywymi rozmowami, kieliszkiem wina lub kuflem piwa, nieśpiesznie przygotowują ciasto i farsz. Zajmuje to kilka godzin, dlatego najczęściej jedzą je bardzo późno, często około 22-23. Do dziś nie wiem w jaki sposób Włosi utrzymują linię i nie są najbardziej otyłym narodem na świecie ;p
Nie pozostaje Ci nic innego, jak zaprosić znajomych i spędzić wieczór w iście włoskim stylu, przygotowując panzerotti. Obejrzyj wideo z przepisem, a jeśli wolisz czytać, to pod filmikiem znajdziesz przepis i opis wykonania.
Obejrzyj wideo z przepisem na panzerotti
Potrzebne składniki
Na około 8 panzerotti, porcję można podwoić:
✔ 0,5 kg mąki pszennej
✔ 12 g świeżych drożdży
✔ szczypta cukru
✔ łyżeczka soli
✔ 125 ml ciepłego mleka
✔ łyżka oliwy
✔ 150 ml ciepłej wody
✔ trochę sosu pomidorowego (passata)
✔ mozzarella
✔ olej do smażenia
Wykonanie
✔ W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj trochę cukru. Połącz mąkę z mlekiem i drożdżami, oraz z olejem, zacznij ugniatać ciasto. Powoli dodawaj ciepłą wodę. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, tak aby było elastyczne, a składniki dobrze połączone. Uformuj kulę z ciasta i przełóż ją do miski. Przykryj folią kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
✔ Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kulki, przykryj wilgotną ścierką i pozostaw na 1 godzinę.
✔ W międzyczasie przygotuj farsz. Dobrze odsączone mozzarelle zetrzyj na tarce. Połącz z kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, ze szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj.
✔ Rozgrzej olej w garnku lub na patelni.
✔ Posyp mąką deskę lub blat, rozwałkuj każdą z kul ciasta tak, aby miała
ok. 20 cm średnicy. Na każdą z nich wyłóż farsz i przykryj ciastem, tworząc formę rogala. Brzegi ciasta zwilż wodą i dobrze zlep, żeby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
✔ Smaż panzerotti aż urosną im brzuszki ;p i nabiorą złotego koloru. Wyłóż na papier, żeby odsączyć olej.
✔ Podawaj gorące!
Buon appetito!
Spróbuj przygotować panzerotti i daj znać jak wyszły!