Włoska kuchnia regionalna – wypróbuj przepis na panzerotti razem ze mną

Przepis na panzerotti

Jest sobota, kiedy piszę ten post. Weekend, więcej wolnego czasu sprzyja kulinarnym eksperymentom. Postanowiłam po raz pierwszy przygotować legendarne apulijskie panzerotti. Są to rogale z ciasta drożdżowego, faszerowane sosem pomidorowym i mozzarellą, smażone w głębokim oleju. Wiem, że nie-fit, nie-wege, nie-instagramowe, ale są po prostu pyszne!

 

 

Panzerotti – wstęp

Przygotowanie ich zajmie Ci trochę czasu, ponieważ potrzeba kilka godzin na wyrośnięcie ciasta, ale wykonanie jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. Idealne na weekendowe spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Właśnie wtedy najczęściej Włosi przygotowują panzerotti. Gromadzą się w kilka, kilkanaście osób, i pomiędzy żywymi rozmowami, kieliszkiem wina lub kuflem piwa, nieśpiesznie przygotowują ciasto i farsz. Zajmuje to kilka godzin, dlatego najczęściej jedzą je bardzo późno, często około 22-23. Do dziś nie wiem w jaki sposób Włosi utrzymują linię i nie są najbardziej otyłym narodem na świecie ;p 

Nie pozostaje Ci nic innego, jak zaprosić znajomych i spędzić wieczór w iście włoskim stylu, przygotowując panzerotti. Obejrzyj wideo z przepisem, a jeśli wolisz czytać, to pod filmikiem znajdziesz przepis i opis wykonania. 

 

 

Obejrzyj wideo z przepisem na panzerotti

 

 

 

Potrzebne składniki

Na około 8 panzerotti, porcję można podwoić:

✔ 0,5 kg mąki pszennej

 12 g świeżych drożdży

✔ szczypta cukru

✔ łyżeczka soli

✔ 125 ml ciepłego mleka

✔ łyżka oliwy

✔ 150 ml ciepłej wody

✔ trochę sosu pomidorowego (passata)

✔ mozzarella

✔ olej do smażenia

 

 

Wykonanie

✔ W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj trochę cukru. Połącz mąkę z mlekiem i drożdżami, oraz z olejem, zacznij ugniatać ciasto. Powoli dodawaj ciepłą wodę. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, tak aby było elastyczne, a składniki dobrze połączone. Uformuj kulę z ciasta i przełóż ją do miski. Przykryj folią kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.

✔ Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kulki, przykryj wilgotną ścierką i pozostaw na 1 godzinę.

 W międzyczasie przygotuj farsz. Dobrze odsączone mozzarelle zetrzyj na tarce. Połącz z kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, ze szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj. 

 Rozgrzej olej w garnku lub na patelni.

✔ Posyp mąką deskę lub blat, rozwałkuj każdą z kul ciasta tak, aby miała
ok. 20 cm średnicy. Na każdą z nich wyłóż farsz i przykryj ciastem, tworząc formę rogala. Brzegi ciasta zwilż wodą i dobrze zlep, żeby farsz nie wypłynął podczas smażenia. 

✔ Smaż panzerotti aż urosną im brzuszki ;p i nabiorą złotego koloru. Wyłóż na papier, żeby odsączyć olej.

✔ Podawaj gorące!


Buon appetito! 

 

 

Spróbuj przygotować panzerotti i daj znać jak wyszły!