Najlepsze wina z Apulii – Primitivo, Negroamaro

Apulia wino

Apulia jest znaczącym producentem win we Włoszech. Słońce grzeje tu prawie cały rok, wieje bryza, a powietrze jest wilgotne. To idealne warunki do uprawy winorośli. Rolnictwo to obok turystyki jeden z większych źródeł dochodów tego regionu. Oliwki, pomidory, winogrona to wielkowiekowa tradycja Apulii. Wiesz, że Apulia produkuje aż 25 typów wina DOC?

 

Włoskie wina są klasyfikowane według następujących oznaczeń: DOCG, DOC, IGT i vino da tavola. Te najwyższe w klasyfikacji oznaczenia może otrzymać wino, które spełnia normy dot. rodzaju winorośli, metod ich przetwarzania, przechowywania, itd. Im wyższe oznaczenie, tym lepsza jakość wina. 

 

Wina apulijskie są mocne, mają pełny i wyrazisty smak, są również dodawane do win z innych regionów, które są z kolei delikatniejsze. Jeśli więc jesteście koneserami wyrazistych, wytrawnych win, to na pewno przypadną Wam do gustu wina apulijskie.

 

 

Primitivo – „wczesne” wino

Najbardziej powszechnym szczepem winorośli jest Primitivo di Manduria, uprawiany w winnicach między Brindisi a Taranto. To wino o 14 % gradacji, najlepiej smakuje z wędlinami, mocnymi serami, daniami na bazie wieprzowiny. Jest mocne, głębokie, ale ma też owocowe akcenty. Wczesne, ponieważ dojrzeje dość szybko, stąd jego nazwa.

Wino Apulia negroamaro primitivo

 

 

Negroamaro

Kolejny dobry szczep to Negroamaro, wino produkowane w Salento. Mniej znane poza granicami Włoch, ale wydaje się, że najbardziej doceniane przez znawców wina. To wino z charakterem, o dojrzałym smaku i intensywnym bukiecie. Ma intensywny fioletowy kolor oraz zapach śliwki i wiśni.

 

Gdybym miał komuś opowiedzieć o Apulii, to dałbym mu najpierw do spróbowania negroamaro 

 

 

Nero di Troia

Nero di Troia to kolejne mocne wino, kolorem zbliża się do czerni. Kultywowane w okolicach Foggi.

 

Czasami odnoszę wrażenie, że są muzeum wina; przechowują w sobie jego przeszłość, aromaty win dawnych. Nie zawsze łatwe, przyjemne, lecz intrygujące.

 

Salice Salentino

Salice Salentino to wino z Salento – z terenów między Brindisi a Lecce. Ma intensywny owocowy zapach i gorzkawy posmak.

 

Zwiedzanie winnic w Apulii

Masz duzy wybór jeśli chodzi o zwiedzanie winnic w Apulii, wystarczy wybrać winnicę i skontaktować się jej pracownikami. Jeśli potrzebujesz pomocy w organizacji takiej wycieczki lub chciałbyś dołączyć do grupy zwiedzających winnice, pisz śmiało na agata@apulianaobcasie.pl.

Raz w roku, natomiast jest organizowana akcja Cantine aperte, zazwyczaj wypada w niedzielę, wczesną jesienią. Możesz wtedy zwiedzić kilka winnic, degustować wina, spróbować lokalnych przysmaków, poznać historę winnicy oraz ją zwiedzić.

Na czym to dokładnie polega? Udajesz się do pierwszej wybranej winnicy, kupujesz kieliszek za 5 euro i z tym kieliszkiem możesz zwiedzać wszystkie winnice biorące udział w akcji. Na stronie organizatora dowiesz się szczegółów akcji: http://www.movimentoturismovino.it/

W tym roku odwiedziłam trzy winnice – Leone de Castris w Salice Salentino, Cantina Due Palme w Celline San Marco oraz Cantine San Donaci w San Donaci. Oto kilka zdjęć z tej wspaniałej wyprawy:

 

Negroamaro

 

Wino w becce Apulia

 

 

Wino Apulia mozaika

 

Wino Apulia Negroamaro

 

Wino Apulia Negroamaro